Seminare & Kolloquien

Hörsaal 1

Dr. B. Jack
Princeton University
"Observation of a Majorana zero mode in a topologically protected edge channel"
Host: Prof. Poggio

19 Nov 12:15

New Lecture Room 1

Begona Aba (Zardo)
“Probing thermal and mechanical properties of nanostructured materials by using Extreme Ultraviolet beams generated by High Harmonic Generation”

22 Nov 15:15

Grosser Hörsaal

Joint Colloquium of the Department of Physics and the Department of Mathematics and Computer Science
PD Andreas Verdun
Universität Bern
"Leonhard Euler's methods of celestial mechanics"
Host: Prof. Hanspeter Kraft, President of the Euler Committee of the Swiss Academy of Sciences

25 Nov 16:15

Hörsaal 1

Dr. Ivano Tavernelli
IBM, Zürich
"Quantum computing in chemistry and physics"
Host: Prof. Bruder

28 Nov 17:15

Room 4.1

Adrien Florio
EPFL, Lausanne
"Chiral charge dynamics in Abelian gauge theories at finite temperature"
Host: Prof. Antusch

Joint Colloqium

PD Andreas Verdun
Universität Bern
"Leonhard Euler's methods of celestial mechanics"

*followed by an Apéro and the presentation of the new Volume II/26 of Euler's collected works*

[Colloquium] 22 Nov, 15:15, Grosser Hörsaal

20 Nov 15:30

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Tatiana Savchenko
Manipulation of the magnetic and chemical properties of Cobalt nanoparticles studied with XPEEM
Faculty responisble:  Prof. F. Notling

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2019.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.