Seminare & Kolloquien

13 Dez 14:00

Room 4.1

Prof. Christoph Hofmann
Facultad de Ciencias at Universidad de Colima (Mexico)
"Impact of the spin-wave interaction in ferromagnets - a systematic effective field theory analysis"
Hosts: Prof. Bruder / Prof. Loss

13 Dez 17:15

Hörsaal 2

Antonio Ferreiro
University of Valencia
"Quantum production in the Early Universe: Regularization of Observables and Backreaction
Host: Prof. Antusch

17 Dez 16:15

Hörsaal 1

Luca Pezze
Florence
"Quantum metrology"
Host: Prof. Treutlein

20 Dez 14:00

Room 4.1

Dr. Michael Marthaler
Heisenberg Quantum Simulations
"Solving Quantum Chemistry problems using Quantum Computers"
Host: Prof. Bruder

12 Dez 15:00

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Deb Sankar De
"Structure prediction of nano materials"
Faculty Responsible:  Prof. S. Goedecker

13 Dez 16:30

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Miglè Grauzinyte
"Enhancing Materials Properties via Targeted Doping"
Faculty Representative:  Prof. S. Goedecker

13 Dez 16:00

Seminar room 4.1, 4th floor

PhD defense of Yemliha Bilal Kalyoncu
"Hydrogen Plasma Etched Graphene Nanoribbons"
Faculty Responsible: Prof. D. Zumbühl

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2019.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.