Seminare & Kolloquien

Hörsaal 1

Prof. Floris Zwanenburg
Twente
"Quantum dots and superconductivity in silicon systems"
Host: Dominik Zumbühl   QSIT/QC2

24 Apr 12:15

New Lecture Room 1

Christian Jünger (Schönenberger group)
“Cooper-pair splitting in a double InAs nanowire.”

Olesia Dmytruk (Klinovaja group)
"Detection of Majorana fermions in cavity QED"

24 Apr 13:15

Seminar room 1.09, 1st floor

Prof. Somnath Bhattacharyya
University of the Witwatersrand, Johannesburg, South Africa
"Understanding Superconducting Order Parameter in Boron-doped Nanocrystalline Diamond Films"
Host:  C. Schönenberger

25 Apr 10:30

Meeting Room 1.09, 1st floor

Prof. Paul Steen
Cornell University, USA
"Rapid solidification forming of glassy metallic ribbons by planar flow casting"
Host:  Laurent Marot

27 Apr 15:15

Hörsaal 1

Elsa Prada
Universidad Autonoma de Madrid
"Majoranas in Condensed Matter: topology and non-locality"
[Col] Host: J. Klinovaja, D. Loss    QC2/QSIT

25 Apr 14:00

Seminar Room 3.12, 3rd floor

PhD defense of Sridhar Reddy Avula Venkata
PSI and University of Basel
"Ferroelectric control of magnetism in artificial multiferroic composites"
Faculty responsible:  Prof. F. Nolting

26 Apr 17:30

Neuen Hörsaal 1

Lehrer-Event 2018
Fachvorträge & Öffentlichkeitsarbeit an Schulen mit Labor-Führungen & Apéro

26 Apr 14:15

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Cezar Harabula
"Lumped impedance Matchers and GHz Noise Investigation of Quantum Dots"
Faculty Responsible:  Prof. C. Schönenberger

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for up to ten Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2018.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.