Seminare & Kolloquien

Lecture Hall 1, Foyer

Dr. Pedram Roushan
Google Inc., Santa Barbara, California, USA
"Spectral signatures of many-body localization of interacting photons"
Host:  Prof. Poggio

28 Jun 15:00

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Ehud Amitai
"Synchronization and amplitude death of quantum self-oscillators
Faculty responsible: Prof. C. Bruder

3 Jul 11:00

Prof. Thomas L. Schmidt
Université du Luxembourg
QC2 Seminar: "Quantum thermodynamics in strongly coupled quantum dots"
Host: Prof. Bruder

5 Jul 14:00

Dr. Arne Laucht
UNSW Sydney
QC2 Seminar: “Spin Qubits in Silicon – Control and Characterization”
Host: Prof. Zumbühl

20 Sep 14:00

Dr. Daniel Burgarth
Aberystwyth University
QC2 Seminar: "Quantum Control and Many-Body Physics"

[CMTS] Host: Prof. Bruder

2 Jul 15:00

Seminar Room 4.1, 4th floor

PhD defense of Tibor Sekera
"Quantum transport of fermions in honecomb lattices and cold atomic systems"
Faculty responsible:  Prof. C. Bruder

3 Jul 14:00

Large Lecture Hall PC 3.10, Department of Chemistry, Klingelbergstrasse 80

PhD defense of Maria El Abbassi
"Graphene molecular junctions"
Faculty responsible:  Prof. M. Calame

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for up to ten Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2018.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.