Seminare & Kolloquien

18 Okt 15:15

Prof. Georgios Katsaros
Institute of Science and Technology Austria
"Understanding holes: the journey continues"
Host: Prof. Schönenberger

21 Okt 16:15

Prof. M. Vàzquez
CSIC, Madrid
"Modulated cylindrical nanowires: from synthesis to domain structure and magnetization reversal"
Host: Prof. Poggio

28 Okt 16:15

Dr. B. Vermersch
IQOQI, Innsbruck
"Measuring entanglement and verifying quantum devices with randomized measurements
Host: Prof. Sangouard

1 Nov 15:15

Prof. Titus Neupert
Universität Zürich
"Higher-order topological insulators"
Hosts: Prof. Klinovaja / Prof. Loss

4 Nov 16:15

Dr. A. Roslawska
University of Strasbourg
"Dynamics of light-matter interaction studied at the atomic scale"
Host: Prof. Meyer / Prof. Baratoff

Joint Colloqium

Joint Colloquium of the Department of Physics and the Department of Mathematics and Computer Science

PD Andreas Verdun
Universität Bern
"Leonhard Euler's methods of celestial mechanics"
Host: Prof. Hanspeter Kraft, President of the Euler Committee of the Swiss Academy of Science

*followed by an Apéro and the presentation of the new Volume II/26 of Euler's collected works*

[Colloquium] 22 Nov, 15:15, Grosser Hörsaal

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2019.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.