Seminare & Kolloquien

26 Okt 15:15

Prof. Armando Rastelli
Johannes Kepler Universität Linz
"Semiconductor quantum dots for quantum photonics"
Host: Prof. Zardo    QC2/QSIT

29 Okt 16:15

Helmut Schultheiss
HZ Dresden
Title: "tba"
Host: Patrick Maletinsky

2 Nov 15:15

Prof. Ali Yazdani
Princeton Center for Complex Materials (PCCM)
"Spotting the elusive Majorana under the microscope"

Host: Prof. Loss    QC2/QSIT

5 Nov 16:15

Oded Zilberberg
ETH Zürich
“Electronic cavities as mediator of coherent coupling between distant quantum dots”
Host: Christoph Bruder

22 Okt 10:30

Lecture Hall 2, 1st floor

PhD defense of S. Fatemeh Mousavi
"Molecules assembling and reacting under the constraint of weak and strong surface interactions"
Faculty Responsible:  Prof. T. Jung

26 Okt 10:00

Lecture Hall 1, Foyer

PhD defense of Dilek Yildiz
On the Energy Dissipation of Charge Density Wave Systems and Topological Insulator Surfaces
Faculty Responsible: Prof. E. Meyer

Über uns

Das Departement Physik der Universität Basel ist ein Haus der internationalen Spitzenforschung in der Nano- und Quantenphysik sowie in der Kosmologie und Teilchenphysik. Von der Exzellenz in der Forschung profitieren unsere Studierenden durch ein herausragendes Lehrangebot, betreut durch hochtalentierte Assistierende sowie renommierte Professorinnen und Professoren.

Call for Endress Postdoc Fellows

The Center for Quantum Science and Quantum Computing (QSC) of the Universities of Basel (Switzerland) and Freiburg (Germany), embedded in EUCOR – The European Campus, invites applications for Georg H. Endress Postdoc Fellowships to start in 2019.

More information...

Studieninteressierte

Möchten Sie elementare naturwissenschaftliche Zusammenhänge verstehen und ihre Grundlagen erforschen? Haben Sie ein gutes technisches Verständnis, Talent für logisches Denken und Mathematik? Verfügen Sie über Durchhaltevermögen und Lernbereitschaft? Suchen Sie einen Studiengang, der Ihnen ein breites Feld an attraktiven Berufsmöglichkeiten eröffnet? Dann bietet Ihnen unser Physik-Studiengang genau das was Sie suchen.

QCQT PhD School

This new international PhD program bundles a wide range of expertise, know-how, and resources of the Department of Physics at the University of Basel as well as of Eucor – The European Campus,in the emerging research field of quantum sciences, quantum technologies and quantum information
The program is aimed at attracting outstanding PhD students from in- and outside of Switzerland and providing training at the forefront of research in these fields.
More Information

To apply for a PhD excellence fellowship please check for the requirements and application procedure at this site.